Baby Xaja

Het verlies van een onschuldige baby; Baby Xaja.

Een baby van 14 maanden oud word onder verdachte omstandigheden het ziekenhuis binnen gebracht. Baby Xaja is zo zwaar mishandeld, dat de patholoog-anatoom verklaarde niet eerder zo’n gewelddadige fatale mishandeling op een kind te hebben onderzocht. Xaja had een gescheurde milt, lever en nieren, verschillende gebroken ribben en 39 bloeduitstortingen die wezen op interne bloedingen. Tevens waren er tekenen van verstikking. 

Dit was nog niet alles. Er werd drugs (amfetamine) in het bloed van baby Xaja aangetroffen. Hoe komt er drugs in het bloed van een jong kind terecht? Wie heeft dit gedaan? De moeder en de toenmalige partner van baby Xaja worden aangehouden. Ter verduidelijking; de toenmalige partner is NIET de biologische vader van Xaja.

De rechtbank spreekt moeder vrij, maar veroordeelt haar partner tot een gevangenisstraf van 22 jaar. De rechters achtten moord bewezen. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte zijn in hoger beroep gegaan.

In hoger beroep heeft het OM alsnog een straf tegen de moeder geëist. Zij is door het gerechtshof ook vrijgesproken. De andere verdachte, de toenmalige partner van moeder, heeft wederom een straf opgelegd gekregen. Deze straf was echter fors lager dan welke de rechtbank had opgelegd. Het gerechtshof meende hiertoe verschillende redenen te hebben. Ten eerste omdat de zaak te lang heeft geduurd en dit niet toe te wijten is aan de verdachte. Er is door het gerechtshof ook rekening gehouden met een nieuwe wet (Wet straffen en beschermen) welke destijds ingevoerd werd.

Mr. Frank Hamers heeft in deze zaak de vader, oma en opa van baby Xaja bijgestaan. Er is voor hen een schadevordering ingediend. Zowel de rechtbank als het gerechtshof hebben de gevorderde schadevergoeding (deels) toegewezen. Desondanks neemt dit het leed niet weg dat hen is aangedaan. 

Baby Xaja.. 

Nog zo kwetsbaar en klein, jij had nog hier moeten zijn!